Verkiezingskoorts

Jaap Jansen5 mrt 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Het is op alle fronten waarneembaar. Eerst VVD en CDA tegenover D66 en ChristenUnie over het noodzakelijke klimaatbeleid. Daarna D66 versus het CDA over de boeren. Toen de ChristenUnie die twijfelde over het CETA-verdrag van D66-minister en mogelijk lijsttrekker Sigrid Kaag.

Luister ook | Keiharde campagne

En steeds opvallender: het gedoe tussen de VVD van premier Mark Rutte en het CDA dat er openlijk op aast Rutte volgend jaar van de troon te stoten. Zo deed CDA-vicepremier Hugo de Jonge moeilijk toen VVD-staatssecretaris van Defensie Barbara Visser zich liet ontvallen dat de Marinierskazerne bij nader inzien niet naar Vlissingen zou verhuizen. Dat gaat zomaar niet, riep De Jonge – afkomstig uit Zeeland.

Een-tweetje

En deze week had De Telegraaf een hilarisch verhaal over een plan dat VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz op tv zou lanceren, waarna VVD-minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker het zou omarmen. Het opzetje ging niet door, want de andere minister op Justitie, CDA’er Ferd Grapperhaus, was not amused. De VVD-strategie om Dekker (onderaan in de ministeriële waarderingspoll van Maurice de Hond) wat scherper in beeld te krijgen en Grapperhaus (een van de hoogst gewaardeerden) eruit, mislukte.

Beide ministers mogen zich nu buigen over SP-Kamervragen. Vraag: ‘Waarom wordt de minister voor Rechtsbescherming ingeschakeld voor deze pr-stunt van de VVD? Vertegenwoordigt u nou als minister in de eerste plaats de regering of uw eigen partij?’ En: ‘Gaan dit soort een-tweetjes vaker zo?’

Rutte III telt vier partijen. Een volgend kabinet misschien wel vijf of zes. Het oplossen van lastige vraagstukken wordt er niet makkelijker op, maar sommigen speculeren al op de val. Dinsdagmiddag vroeg Geert Wilders ‘een brief van de premier wanneer hij opstapt’. Er werd hoofdelijk over gestemd. 59 stemmen voor, 70 tegen.

Lijsttrekkers

De verkiezingen zijn pas over een jaar, op 17 maart 2021. In zo’n laatste jaar neemt de spanning toe. Voor de zekerheid heeft een aantal oppositiepartijen zijn lijsttrekker al aangewezen. Regeringspartij CDA heeft inmiddels besloten af te zien van een interne lijsttrekkersstrijd. De kroonprinsen Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge willen dat het bestuur een voorstel doet.

Luister ook | Baudets complothoekje

Speculeren over een voortijdig einde va een kabinet is vooral voor journalisten een prettig tijdverdrijf. Van 1989 tot 1994 was er het kabinet Lubbers/Kok. De verhoudingen waren stroef, de PvdA ging bijna ten onder aan een drastische ingreep in de WAO. Het toen nog florerende weekblad Vrij Nederland begon een serie onder de titel ‘Het aftellen is begonnen’, want het kabinet kon elk moment vallen.

‘Tel maar lekker door’, zei premier Ruud Lubbers een keer smalend toen hij op vrijdag Nieuwspoort binnenkwam voor zijn wekelijkse persconferentie. Het werd een van de langstzittende kabinetten ooit.