Verraders

Jaap Jansen16 apr 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

De volgende ochtend brak paniek uit, want Hiddema zei tegen de fractievoorlichter die hem ophaalde om naar Den Haag te rijden dat hij nog diezelfde dag de partij zou verlaten. Die voorlichter, Jeroen de Vries, belde meteen iedereen bij elkaar. Spoedoverleg op de fractie! Het bleek een practical joke. ‘Een misplaatst grapje’, gaf Hiddema toe. Hij zou zoiets nooit doen, zei hij: ‘Al zou ik er duizend redenen voor hebben.’

Beluister ook | Fractievoorzittersdemocratie

Nog geen twee jaar later stapten Otten en De Vries – inmiddels beiden senator - zelf uit de partij. Scheuring ook in het Europees Parlement, in Statenfracties en vorige week een breuk in de enige raadsfractie die ze hebben, in Amsterdam.

Beeldscherm

Het zijn vaste patronen in elke nieuwe populistische partij. Rondom Pim Fortuyn en de LPF ging het net zo. In de PVV van Geert Wilders ook. En terwijl fracties in deze tijd van corona voornamelijk nog via het beeldscherm vergaderen, lijkt het onderlinge gedoe bij de populisten alleen maar toe te nemen. Ik zou niet vreemd opkijken als de Tweede Kamer – die deze periode al twee afsplitsingen kende – binnenkort in plaats van vijftien fracties er zeventien telt. Want Denk – in de vorige Kamerperiode afgesplitst van de PvdA – en ook 50Plus gaan rollebollend over straat.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Bij Denk heeft partijvoorzitter en Kamerlid Selcuk Öztürk Tunahan Kuzu gewdongen tot aftreden als fractievoorzitter en vertrek op termijn. De nieuwe politiek leider Farid Azarkan eist nu dat het bestuur aftreedt, maar Öztürk weigert. Nadat het drietal eerst Kamerleden met Turkse wortels in andere fracties etnisch profileerde als onzuiver en onbetrouwbaar, hebben ze nu elkaar ontdekt.

ALLE COLUMNS VAN JAAP JANSEN: Klik hier

In 50Plus blijkt oprichter en erevoorzitter Jan Nagel het niet te kunnen laten zich met de partij te bemoeien. Hij kreeg alle Tweede- en Eerste Kamerleden – op politiek leider Henk Krol na - zo ver zich te scharen achter de roep om partijvoorzitter Geert Dales te wippen. Terwijl Dales juist mede op verzoek van Nagel voorzitter was geworden met de belofte ‘een eind aan het gedoe te maken’.

Dossier | Coronavirus

Intussen voelt Thierry Baudet zich steeds eenzamer. Zelfs zijn vrienden van GeenStijl en The Post Online steunen hem niet meer, verweet hij ze op Goede Vrijdag in een livegesprek. Hij voelt zich verraden. Precies wat Geert Dales intern – maar natuurlijk uitgelekt – zei over 50Plus. Broedermoord, noemde Kuzu het in Denk. Partijen zonder maatschappelijke wortels met vaak maar één ster en verder heel veel ego’s: het is vragen om problemen.

Gelukkig voor Baudet steunt Theo Hiddema hem nog. Die stapt immers nooit op. Al zou hij er duizend redenen voor hebben.