Opinie | 17 miljoen burgemeesters

Jaap Jansen4 jun 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Nu, 150 jaar later, zitten we allemaal in dezelfde boot, zou je zeggen. Maar racisme en discriminatie wordt door veel mensen helemaal niet ervaren als iets uit het verleden, ver hier vandaan. Toch is het iets waar we het in ons land liever niet over hebben. Antiracisme-demonstraties zijn vaak een marginale bedoening: een plukje mensen tussen het winkelend publiek in.

Beluisteren | Film en Reclame | Merk-activisme in de lift

Na de kniewurging van George Floyd bleek in Amerika en ook in Europese steden een enorme behoefte aan protest. Door de organisatoren van het Damprotest was ook nog wel even aan het Museumplein gedacht, maar ze vreesden onzichtbaarheid.

Button

In het NOS-live-verslag van Jeroen de Jager op Facebook zag ik een volle Dam. Het kon net, zo te zien hielden de meeste demonstranten zich keurig aan de anderhalve meter-regel. Kruisjes op de grond, mondkapje op. Daarna werd het te druk, de Dam raakte overvol. De organisatie, de burgemeester, politie en justitie hadden de opkomst niet goed ingeschat. Femke Halsema kreeg de volle laag. Opeens telde Nederland 17 miljoen burgemeesters.

Beluisteren | Aanhoudende onrust in Amerikaanse steden

De burgemeester van Amsterdam woont in het voormalige huis van Paulus Godin, bewindhebber van de West-Indische Compagnie. Iemand die rijk werd dankzij slavenarbeid. Toen de demonstratie op de Dam nog moest beginnen, werd in de achtertuin een kleine herdenking gehouden. Vandaar de button die nog opgespeld zat toen Halsema op de Dam een kijkje ging nemen: ‘1873’, het jaar waarin de slavernij daadwerkelijk voorbij was. De button die haar voorganger Eberhard van der Laan bij de herdenking ook altijd droeg.

Verspreiding stoppen

Racisme is een virus dat ondanks alle vooruitgang nog altijd aanwezig is en gevaarlijk, twitterde de Ierse premier Leo Varadkar deze week. We moeten samenkomen om verspreiding te stoppen en te verslaan, voegde hij eraan toe.

Op 1 juli debatteert de Tweede Kamer over racisme, discriminatie en mensenrechten. Nu nog staat die vergadering op de rol in een commissiezaal. Het zou een mooi en belangrijk gebaar zijn als ze wordt verplaatst naar de grote zaal – dezelfde zaal waar dinsdag alle fractievoorzitters over Femke Halsema heen vielen. En als dat debat dan ook door die fractievoorzitters gevoerd wordt. En met evenveel passie.