Opinie | Mark Rutte is goed in comfort geven

Jaap Jansen11 jun 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Meestal is tien jaar aan de top het begin van het einde. Niemand spreekt je meer tegen, de mensen om je heen zeggen al bij voorbaat ‘ja’; de kritische massa is langzaam verdwenen. Misschien is het geheim van Rutte juist het omgekeerde. Hij zegt nogal makkelijk ‘ja’ tegen zijn partners. In de coalitie en als het moet ook daarbuiten.

NIVEA-principe

Het maakt ook niet uit wie die partners zijn. Hij regeerde met CDA, PVV, PvdA, D66, ChristenUnie. Hij dealde ook met de SGP, GroenLinks, met loslopende senatoren – wie niet? Dat noemt hij ‘comfort geven’. Een van zijn voorgangers, Ruud Lubbers, zei al gauw: ‘Zal ik even met je meedenken?’ Waarna hij je horendol maakte met nieuwe ideeën en alternatieven, ook als je allang akkoord was gegaan. Rutte gaat uit van het NIVEA-principe: Niet Invullen Voor Een Ander. Eerst weten waar de partner naartoe wil, dan helpen bij de route. Rutte is pragmatisch. Visie is een olifant die het zicht belemmert, zei hij ooit.

De afgelopen maanden werd hij voor velen een soort ‘Vader des Vaderlands’. De opperpragmaticus die op basis van wetenschappelijk advies wekelijks het land vertelde hoe we ons langzaam ontworstelen uit de coronacrisis. Sindsdien torent zijn VVD in de peilingen ver boven alle anderen uit.

Halsema-Grapperhaus

Vorige week leek Geert Wilders even een spaak in het wiel te steken. Hij eiste hoofdelijke stemming om minister Ferd Grapperhaus te mogen ondervragen over zijn app-verkeer met burgemeester Halsema. Minder dan de helft van de Kamerleden bleek aanwezig, waardoor volgens het Reglement van Orde (wat Wilders als geen ander kent) het hele debat met Rutte over corona voor de rest van de week geschorst dreigde te worden. Wilders liep weg, Kamervoorzitter Khadija Arib praatte op hem in, paniek! Tot Rutte zei: ‘Kan ik misschien helpen? Ferd is onderweg!’ Wilders’ plan om de boel lam te leggen mislukt.

Lees ook | Apps tussen Halsema en Grapperhaus vrijgegeven

Mark Rutte geeft comfort, maar gaat – meestal zonder dat de partners het doorhebben – te werk als een vrouwtjesbidsprinkhaan. Ze eet het mannetje op, dat begint soms al tijdens de paring. Sinds de samenwerking in Rutte I is Wilders politiek impotent. Na Rutte II verloor de PvdA het grootste aantal zetels uit haar geschiedenis. In Rutte III kijken CDA en D66 angstig naar de peilingen: regeren is halveren.

Henry Kissinger

Als Rutte in New York is, gaat hij altijd even langs bij Henry Kissinger, de hyper-realist. Hij wist hoe je het China van Mao comfort kon geven en zorgde voor een diplomatieke doorbraak. Onlangs daagde Rutte de jongeren van Nederland uit en riep ze op tot revolutie. Misschien had-ie het er wel met Kissinger over gehad.

Mao porde de jongeren op tot 'de Grote Culturele Revolutie'. Dat werd een ramp, maar het hielp de oude roerganger wel de macht te behouden. Kissinger adviseert nog altijd heel wat wereldleiders. Hij werd onlangs 97. Mark Rutte is pas 53. Ook hij kan nog een hele tijd mee.