Opinie | Erdogan, Wilders en Rutte

Jaap Jansen29 okt '20 07:103 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Voor Rutte veranderde onverwacht alles toen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken voor zijn eigen campagne wilde optreden voor Turken in Nederland. De verhouding met Turkije was gespannen en Rutte waarschuwde: kom niet naar Nederland! Veel gedoe. Scheldpartijen uit Ankara, een landingsverbod in Nederland. En een Rotterdamse visite van de minister voor Familiezaken werd afgebroken door de Dienst Speciale Interventies.

Luister terug | Kabinet met met helder mondkapjesverhaal komen

Rutte steeg in de peilingen, van de PVV als mogelijk grootste partij was plotseling geen sprake meer. Wilders kreeg uiteindelijk één zetel meer dan Buma van het CDA, die ten opzichte van de peilingen ook moest inleveren.

Oplaaiend vuur

Ik moest hieraan denken toen het vuur tussen Turkije en Nederland deze week opnieuw oplaaide. Na de vreselijke moord op een Franse leraar en de felle reactie van president Emmanuel Macron – het oprollen van organisaties en het sluiten van radicale moskeeën – bracht president Erdogan geen medeleven en steun, maar scheldkanonnades.

Vanuit Nederland gooide Geert Wilders olie op het vuur door een cartoon die hij op internet gevonden had te twitteren: ‘Erdogan terrorist’. De Turkse president kon zijn kanonnen nu niet alleen op Macron, maar ook op Wilders richten. Ze weten allebei heel goed hoe je van dik hout planken zaagt. Erdogan wil hem zelfs voor de rechter slepen. Niet dat dit gebeurt, de Europese Unie beschermt Wilders. Maar voor Erdogan leidt het de aandacht af van corona en de economische misère.

Luister terug | Jaap Jansen | De controlfreak heeft geen alternatief

Het is oktober en voor de Nederlandse campagne komt dit nogal vroeg, zou je zeggen. Toch werd het commentaar van Rutte – ‘Een boodschap voor president Erdogan’ - recht in de camera kijkend live uitgezonden via VVD-tv, het campagnekanaal van de liberalen. Alles voor de vrijheid van meningsuiting – en terecht! Rutte is opnieuw de staatsman en niemand kan het met hem oneens zijn. Prettige bijvangst voor de VVD-campagne is dat het niet meer volledig over Wilders gaat, maar vooral over de minister-president die namens Nederland met gezag zegt waar het op staat. Net als in 2017.

Afschudden

Voor een beslissend moment op weg naar 17 maart is het nog wat vroeg. Maar als VVD-leider kun je Geert Wilders niet vroeg genoeg van je afschudden. Juist door het op te nemen voor dat waar het ook volgens Wilders om gaat. En dan te zeggen: 'Bij Wilders ben ik er niet bang voor dat het bij hem de vrijheid van meningsuiting zal beperken, maar het zou misschien andere mensen voorzichtig kunnen maken.'

Zoals Macron in Frankrijk Wilders’ politieke zus Marine Le Pen electoraal de baas wil blijven, zal Rutte er alles aan doen om zich niet door Wilders de kaas van het brood te laten eten.

Benieuwd of er nog een echte ‘October surprise’ komt, in maart volgend jaar. En waar die over gaat.

Over Jaap Jansen

Politiek commentator Jaap Jansen in de wandelgangen van de macht. Luister live donderdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/jaap-jansen, Apple Podcast of Spotify.