Opinie | Een mooie toekomst achter zich

Jaap Jansen11 feb '21 06:393 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Toch scheelde het bij de uitslag minder dan één procent of de PvdA had die verkiezingen gewonnen en Mark Rutte was nu niet al tien jaar premier. Dertig zetels telde de PvdA toen nog. Niet zoveel als in de hoogtijdagen van Joop den Uyl en Wim Kok, maar niet veel minder dan PvdA, GroenLinks en SP nu in de peilingen samen. Van een grote PvdA is al vier jaar geen sprake meer. Logisch dat de drie linkse partijen vorig jaar met veel fanfare nauwe samenwerking aankondigden.

Volgevreten zinnebeeld

In de praktijk gaat het moeizaam. Bij de Europese verkiezingen hoopte de SP te scoren met een op de man gespeeld filmpje tegen PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans – volgens de SP het volgevreten zinnebeeld van de Brusselse elite. In de biografie Lodewijk, de val van een politiek talent, beschrijft Wilfred Scholten hoe partijleider Asscher verontrust contact zocht met SP-leider Lilian Marijnissen. Dat filmpje kwam als een boemerang terug. De SP verdween uit het Europees Parlement en de PvdA werd de grootste.

Luister terug | Jaap Jansen | Burgeroorlog

Uit dat boek blijkt trouwens ook hoe ze in de PvdA denken over Jesse Klaver van GroenLinks. Hij had stoere praatjes over het pensioenakkoord, terwijl zijn rol bij de totstandkoming ervan volgens de PvdA marginaal was, ‘Typisch Klaver’, klonk het.

Felicitatie

PvdA, GroenLinks en SP zijn ongeveer even groot en willen met Nederland dezelfde richting op. Tussen PvdA en GroenLinks konden de makers van de StemWijzer in 2019 zelfs helemaal geen verschillen meer ontdekken. Toch beloven ze de kiezer slechts om niet als enige linkse partij met rechts te gaan regeren – een gezamenlijk program zit er niet in. De PvdA vierde deze week haar 75ste verjaardag. Dat is een felicitatie waard, ze heeft een mooie toekomst achter zich.

Luister terug | Jaap Jansen | Schijnzekerheid, politieke pretentie

Het is de vraag of de kiezers die partij vóór 17 maart nog terugvinden. De nieuwe lijsttrekker Lilianne Ploumen heeft een laag ambitieniveau. De PvdA, zei ze onlangs, wil terechtkomen in de dubbele cijfers. Met negen zetels nu, duidt dat niet op groot zelfvertrouwen. Verder weten we nog niet zo veel van haar als nieuwe leider. Nou ja, één ding wel. Ze is de dochter van de melkboer, vertelt ze graag. Dat heeft in elk geval één voordeel. Ze kent de prijs van een pak melk.

Over Jaap Jansen

Politiek commentator Jaap Jansen in de wandelgangen van de macht. Luister live donderdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/jaap-jansen, Apple Podcast of Spotify.