Opinie | Thierry Baudet en het Neurenberg-tribunaal

Jaap Jansen25 feb '21 06:363 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op de vraag van een JFVD'er of 'we' een 'bovenmens' moeten creëren, zei Baudet: 'We moeten een nieuwe moraal creëren.' En de Antillen moesten we, als 'ons laatste stukje grandeur', nooit opgeven. Met spijt zei hij: 'Vroeger was de hele wereld van ons.' In reactie op die tweets verweet Baudet mij toen geen humor te hebben, terwijl ik niets meer deed dan hem letterlijk citeren.

Bedrog en act

Maandag was Baudet op visite bij Ruud de Wild van de NPO. Daar noemde hij de Haagse politiek 'bedrog, het is een act'. Op de vraag of hijzelf dan ook een act is, antwoordde hij: 'Ik hoop ’t niet.' Dat is pas humor. Op het Binnenhof neemt niemand hem nog serieus, toch kan ik deze week onmogelijk voorbijgaan aan wat hij zei op een campagnebijeenkomst in Gouda. Baudet noemde het Neurenberg-tribunaal dat na de Tweede-Wereldoorlog nazileiders berechtte onwettig.

Luister terug | Jaap Jansen | Mark Rutte in het voetspoor van Joop den Uyl

Hij zei: 'Ik ben geen voorstander van strafrecht met terugwerkende kracht. Ik beschouw het Neurenberg-tribunaal dan ook als illegitiem. Je moet niet met terugwerkende kracht mensen berechten.' Toen hij daar kritiek op kreeg, verwees hij naar zijn proefschrift uit 2012, waarin hij hetzelfde geschreven zou hebben. Maar in dat op zichzelf al heel merkwaardige geschrift – dat hij trots overhandigde aan Jean-Marie Le Pen die de gaskamers 'een detail in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog' noemde - ging hij zo ver nog niet. Hij leek toen zelfs wel enige waardering voor het tribunaal te hebben.

Eerlijk proces

Neurenberg was een grote sprong voorwaarts in de ontwikkeling van het internationaal recht. De winnende machten zagen bewust af van het standrechtelijk executeren van de verantwoordelijken voor de oorlog en de Holocaust vanuit de gedachte: iedereen heeft recht op een eerlijk proces, ook de grootste tirannen. Door Neurenberg ‘niet legitiem’ te noemen maakt Baudet genocide tot iets wat niet op basis van een wettelijke norm bestraft kan worden.

Luister terug | Jaap Jansen | Schijnzekerheid politieke pretentie

Het Neurenberg-tribunaal leerde ons juist dat niet elke nationale wet altijd gerechtvaardigd is. Maar in de redenering van Baudet is 'Befehl ist Befehl' blijkbaar een geldig excuus. Bij Ruud de Wild noemde Baudet zichzelf 'de minst racistische persoon die je je kunt voorstellen'. En hij zei ook: 'Als je op een gegeven moment snapt wat ik bedoel, dan ben je het automatisch met alles wat ik zeg eens.'

Deze week was Baudet ook op Tholen. Daar pleitte hij voor reizen naar de maan, georganiseerd vanuit Nederland. Misschien is het een goed idee als hij zelf als eerste gaat.

Over Jaap Jansen

Politiek commentator Jaap Jansen in de wandelgangen van de macht. Luister live donderdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/jaap-jansen, Apple Podcast of Spotify.