Opinie | Thierry’s echoput

Jaap Jansen10 jun '21 06:303 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Baudet bedenkt steeds weer nieuwe varianten. Zo lanceerde hij onlangs ook al het idee om elke politieke partij een eigen provincie te geven. Dan kan na enige tijd worden vastgesteld wie zijn deel van Nederland het beste runt. Voor Forum heeft hij Groningen in gedachte, waarbij hij uiteraard het recht verkrijgt om het overgebleven gas te exploiteren.

Het plan van Baudet doet me denken aan Jacobse en Van Es van de Tegenpartij. Die door Koot & Bie bedachte extreemrechtse volksjongens, goudeerlijk, wilden Nederland verdelen naar afkomst van bevolkingsgroepen. Zo gingen de Grieken naar de eilanden, die voortaan ‘Grieksel’ zouden heten. Drenthe voortaan ‘Turkenburg’ en de Surinamers gingen naar het Zuiden omdat het daar vaak wat warmer is en wat vrolijker.

Jacobse en Van Es zelf zouden in ‘Blankstad’ gaan wonen, de voormalige Randstad, waar anderen alleen tijdelijk met een pasje binnen mochten. Kolfje naar de hand van Baudet zou je denken. Hij heeft immers ooit gezegd dat Nederland ‘cultureel blank’ moest blijven. Om met Jacobse en Van Es te spreken: ja toch? Niet dan? Nou dan!

Als televisie-item werd De Tegenpartij zó populair dat Kees van Kooten en Wim de Bie er op een bepaald moment mee stopten. Ze merkten dat veel landgenoten de typetjes bloedserieus namen. Autoritair en racistisch bewind leek die mensen zo gek nog niet, stelden ze onthutst vast.

Baudet bewijst: het kan altijd nog gekker. Nadat allerlei steunpilaren bij hem waren weggelopen, stokte op YouTube de aanmaak van nieuwe Thierry-filmpjes. Inmiddels is Baudet begonnen met een eigen talkshow: ‘Het Forum met Thierry Baudet’, waarin hij zijn eigen hoofdgast is en als presentator en orator tegen een paladijn aankletst. Soms stelt die nog wel eens een tegenvraag, maar dat heeft in het geheel eigen wereldje van Baudet geen zin. Forum is geen rots, maar een echoput.