Opinie | Nederland heeft genoeg praatjes, maar geen plan

Jaap Jansen28 okt 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Waar het in Nederland aan mankeert, is afgelopen zomer haarfijn in kaart gebracht door informateur Mariëtte Hamer. Zij liet iedereen die een plan had langskomen. Je zou zeggen: een kort en bondig regeerakkoord, dat had er al kunnen liggen. Sinds vandaag mogen we spreken van de langste kabinetsformatie ooit.

Premier Mark Rutte heeft altijd een lijstje bij de hand hoe goed Nederland wereldwijd scoort op essentiële terreinen. Nog steeds doen we het goed, maar schijn bedriegt. Nederland is nummer zes als het gaat om de kwaliteit van de beroepsbevolking. Maar sinds 2003 dalen de scores van leerlingen bij lezen, rekenen en natuurwetenschappen. Nederland staat al niet meer in de Top 20 bij hoogtechnologische vaardigheden. In de techniek komen ze 60.000 mensen tekort.

De Europese Commissie noemt Nederland innovatieleider, maar Nederlandse bedrijven investeren meer in het buitenland dan buitenlandse bedrijven hier. Nederland heeft een prettig leefklimaat, maar als je hier wilt wonen, hebben we geen huis meer voor je. En over klimaatbeleid weten we precies wat er moet gebeuren, maar we lopen achter op andere EU-landen. En zo zijn er nog meer gevarenzones waarin we ons inmiddels bevinden. VNO-NCW en MKB Nederland hebben ze onlangs op een rijtje gezet.

Zondag begint in Glasgow de Klimaattop. Mark Rutte heeft geroepen dat Nederland ‘klimaatkampioen’ moet worden. Maar dat kan alleen als je voorop loopt. Nederland heeft de treurige eer om als enige EU-land nog geen plannen te hebben ingediend om aanspraak te maken op geld uit het EU-herstelfonds. In Brussel ligt zes miljard euro klaar, mits we goede plannen hebben. Diederik Samsom verzuchtte onlangs dat in Europa altijd wel ergens verkiezingen zijn of kabinetsformaties, maar dat dit voor die anderen geen belemmering was om tijdig het huiswerk in te leveren. Gelijk heeft-ie.

Voorafgaand aan de Klimaattop komt in Rome de G20 bijeen, de 20 grootste industrielanden. Uit Europa hebben Duitsland, Frankrijk en Italië daar een vaste plek. Ook Spanje wordt tegenwoordig standaard uitgenodigd. Nederland moet altijd afwachten of het ook mag komen. Dan helpt het als je niet alleen zegt dat je kampioen wilt worden, maar het op sommige terreinen ook echt bént. Gelukkig is premier Rutte dit weekend nog welkom. Maar het is de vraag hoe lang ze Nederland nog zien staan. Genoeg praatjes, maar geen plan.

Over Jaap Jansen

Politiek commentator Jaap Jansen in de wandelgangen van de macht. Luister live donderdagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/jaap-jansen, Apple Podcast of Spotify.

X HTML Embed