Opinie | 2 augustus 2022

Jaap Jansen30 dec 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het is nog even doorbijten voor Mark Rutte en dan is hij de langstzittende premier uit de Nederlandse geschiedenis. Op 2 augustus 2022 is het zo ver. 4310 dagen zal hij dan in ambt zijn en daarmee een dag langer dan de roemruchte CDA-premier Ruud Lubbers die tussen 1982 en 1994 het Torentje bewoonde.

Helemaal zeker weten we niet of Rutte deze datum rood omcirkeld in zijn agenda heeft staan. Als je hem op de man af vraagt of het belangrijk vindt om het record te breken, dan kijkt hij je aan met een meewarige blik. Of hij begint gewoon te lachen. Het is een reactie die Haagse politici wel vaker tonen als ze doen alsof het onderwerp van gesprek alleen de Haagse journalisten bezighoudt, maar voor de politici geen enkele rol zou spelen.

In het kerstinterview met de Telegraaf zegt Rutte over het regeerrecord: 'Dat is geen doel op zich. Het is een voetnoot.' Aldus de premier. Maar, vul ik voor Rutte maar even in, 'geen doel op zich' betekent niet dat het van geen enkele waarde is.

Er is een groot verschil tussen de eeuwige premiers Lubbers en Rutte. Waar er in het CDA van Lubbers een duidelijke opvolger klaar stond – Eelco Brinkman - ontbreekt die bij de VVD. Dat kan twee dingen betekenen: niemand houdt lang vol in de nabijheid van Rutte of de vrijgezelle vijftiger is nog lang niet toe aan een opvolger.

Opvallend is in ieder geval dat geen enkele andere VVD-er die er in 2017 bij de start van Rutte-3 bij was, straks weer naast Rutte op het bordes van het paleis staat voor de beëdiging van Rutte-4. Nu ook Sander Dekker het Binnenhof verlaat, is Rutte the last man standing van de VVD.

Met uitzondering van Henk Kamp – die Rutte terughaalde uit zijn pensioen om een acuut personeelsprobleem op te lossen – is Rutte zelfs de enige die in al zijn kabinetten heeft gezeten.

Waar Brinkman zich in de schaduw van Lubbers jaren kon warmlopen, lukt het in de buurt van Rutte niemand om tot volle bloei te komen. De een na de ander sneuvelt. Om politieke redenen, te midden van persoonlijke schandalen, vanwege oververmoeidheid of simpelweg omdat het tijd wordt voor wat anders.

Uiteraard heeft Rutte de mensen gevonden voor de 10 VVD-vacatures die openstaan in het nieuwe kabinet. De nieuwe namenlijst zal licht schijnen op de langetermijnplannen van de premier. Zijn het weer juniors zonder of met slechts een paar maanden kabinetservaring, dan is Rutte zich aan het opmaken voor nog een kabinet. Vijf kabinetten Rutte! Stel je voor. Ook dat zou een record zijn. Want sinds de Tweede Wereldoorlog deed geen enkele premier hem dat voor.

Van de redactie

Vaste columnist Jaap Jansen is met reces, en wordt vervangen door Laurens Boven.