Wordt kanker een chronische ziekte?
Kan kanker ooit een chronische ziekte worden? Nieuwe ontwikkelingen zoals personal medicine en immuuntherapie helpen. Maar kanker helemaal terugdringen is nog een toekomstdroom. In de eerste aflevering van Kanker te lijf spreekt Tom van ‘t Hek met professor Hans Gelderblom (hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het LUMC) over de laatste stand van kankeronderzoek.
Stand van kankeronderzoek
Waar staan we binnen het kankeronderzoek? Elk jaar sterven er minder mensen aan de ziekte. ‘Maar’, zegt Hans Gelderblom, ‘we zijn er nog niet. Sommige kankers, zoals alvleesklierkanker zijn helaas nog altijd dodelijk.’
Nieuwe behandelingen
Toch is er hoop onder oncologen en wetenschappers. De laatste jaren heeft het onderzoek een vlucht genomen en worden behandelingen zoals immuuntherapie bereikbaar voor een groter publiek. Deze behandeling is minder fors dan chemotherapie en kan zelfs een operatie - die nu nog standaard is - voorkomen.
Links
Over het stellen van de diagnose kanker
Gasten
Professor Hans Gelderblom, hoofd van de afdeling Medische Oncologie in het LUMC
Host
Tom van ‘t Hek, presentator en radiomaker
Abonneren
Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op www.bnr.nl/podcast/kanker-te-lijf, in de BNR-app, Apple Podcast en alle andere podcastplayers.

Kanker te Lijf
Kan kanker ooit een chronische ziekte worden? In de podcast Kanker te Lijf praat presentator Tom van ‘t Hek erover met artsen, wetenschappers, patiënten en economen. Hoe zien de vergezichten eruit?