Kankerdiagnostiek: sneller en effectiever
Kankeronderzoek heeft een enorme vlucht genomen de afgelopen tien jaar. De diagnose kan eerder worden gesteld en de factor erfelijkheid wordt steeds meer ontrafeld. Dokter Roland Kuiper, werkzaam in het Prinses Máxima Centrum en hoofd van de Kuiper group, vertelt in de tweede aflevering van Kanker te lijf’ over het belang van de vooruitgang in diagnostiek.
Vroege diagnose
Kankerdiagnostiek heeft grote stappen gezet de afgelopen tien jaar. Door verschillende factoren in de genen goed in de gaten te houden, kan een vroege diagnose worden gesteld of kan kanker zelfs voorkomen worden.
Kennis over genen
Een van de hoofdredenen dat een vroegere diagnose nu vaker voorkomt, is de toename van de kennis over genen. Kanker is tenslotte een genziekte. Genen sturen celdeling aan en als daarin iets misgaat, kan kanker ontstaan. Helemaal voorkomen worden kan kanker dus niet volgens dokter Kuiper, maar een snelle opsporing is een grote stap in de goede richting.
Links
Meer over de Kuiper group
Meer over kankerdiagnostiek
Meer over erfelijkheid kanker
Gast
Dokter Roland Kuiper, arts-onderzoeker Prinses Máxima Centrum en gespecialiseerd in kinderoncologie
Host
Tom van ‘t Hek, presentator en radiomaker
Abonneren
Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan via bnr.nl/podcast/kanker-te-lijf, in de BNR-app, Apple Podcast en alle andere podcastplayers.

Kanker te Lijf
Kan kanker ooit een chronische ziekte worden? In de podcast Kanker te Lijf praat presentator Tom van ‘t Hek erover met artsen, wetenschappers, patiënten en economen. Hoe zien de vergezichten eruit?