Oncoloog en patiënt over immuuntherapie

Kanker te Lijf10 sep 202023 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Revolutie in kankerbehandelingen

Waar voorheen de diagnose ‘kanker’ het voorland was van een akelig behandeltraject, zijn er de laatste jaren steeds meer behandelingen opgekomen waarvan de patiënt nauwelijks ziek wordt. Immuuntherapie, een targeted medicine waarbij alleen de zieke cellen worden aangevallen, is zo’n behandeling. Niels Laurent had darmkanker en onderging op aanraden van zijn arts Myriam Chalabi immuuntherapie. Inmiddels is Niels genezen. Een vreemde gewaarwording zo zegt hij zelf, want hij heeft zich nauwelijks ziek gevoeld.

Luister ook | Kankerdiagnostiek sneller en effectiever

Voor- en nadelen van targeted medicine

Immuuntherapie valt onder de noemer van ‘targeted medicine’. Deze therapieën zijn gericht op de tumor en niet op het volledige lichaam zoals bij bestraling of chemotherapie wel het geval is. Hoewel er veel voordelen te noemen zijn, zijn er ook zeker nadelen. Myriam Chalabi doet hier specifiek onderzoek naar en probeert de therapie verder te verbeteren.

Links met begrippen

Immuuntherapie

Targeted medicine

Gasten

Myriam Chalabi, internist-oncoloog

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/podcast/kanker-te-lijf, in de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.


Mede mogelijk gemaakt door