De kosten van chronische kanker
Wat betekent het voor de kosten als kanker een chronische ziekte wordt? In aflevering vier van Kanker te lijf snijdt Tom van ‘t Hek dit lastige onderwerp aan. Met Michel van Schaik, directeur Gezondheidszorg van de Rabobank, praat hij over de kosten van kankerbehandelingen, het belang van preventie en de rol van de overheid.
Kanker als kostenpost
Snellere diagnoses en nieuwe behandelingen zorgen ervoor dat kanker steeds vaker genezen of een chronische ziekte wordt. Maar die ontwikkeling brengt ook kosten met zich mee. Van Schaik: ‘Het is een lastige ethische afweging. Voor de individu biedt het veel, namelijk perspectief op gezonde levensjaren. Maar als collectief moeten we kijken of alles wat we investeren in de behandeling van kankerpatiënten wel opweegt tegen andere zaken waarin geïnvesteerd kan worden, zoals preventie.’
Gezonde leefstijl
Volgens Van Schaik wordt de positieve impact van een gezonde levensstijl, zoals gezonde voeding en voldoende beweging, vaak nog onderschat - met name bij het onder controle houden van chronische ziekten. De overheid zou er volgens hem een grotere rol in kunnen spelen om een gezonde levensstijl nog op de kaart te zetten. Het is in zijn ogen een belangrijke manier om zorgkosten onder controle te houden.
Links met begrippen
Toekomst van de gezondheidszorg
Gasten
Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg Rabobank
Abonneren
Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/podcast/kanker-te-lijf, in de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.

Kanker te Lijf
Kan kanker ooit een chronische ziekte worden? In de podcast Kanker te Lijf praat presentator Tom van ‘t Hek erover met artsen, wetenschappers, patiënten en economen. Hoe zien de vergezichten eruit?