De kosten van chronische kanker

Kanker te Lijf17 sep 202023 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Kanker als kostenpost

Snellere diagnoses en nieuwe behandelingen zorgen ervoor dat kanker steeds vaker genezen of een chronische ziekte wordt. Maar die ontwikkeling brengt ook kosten met zich mee. Van Schaik: ‘Het is een lastige ethische afweging. Voor de individu biedt het veel, namelijk perspectief op gezonde levensjaren. Maar als collectief moeten we kijken of alles wat we investeren in de behandeling van kankerpatiënten wel opweegt tegen andere zaken waarin geïnvesteerd kan worden, zoals preventie.’

Gezonde leefstijl

Volgens Van Schaik wordt de positieve impact van een gezonde levensstijl, zoals gezonde voeding en voldoende beweging, vaak nog onderschat - met name bij het onder controle houden van chronische ziekten. De overheid zou er volgens hem een grotere rol in kunnen spelen om een gezonde levensstijl nog op de kaart te zetten. Het is in zijn ogen een belangrijke manier om zorgkosten onder controle te houden.

Links met begrippen

Toekomst van de gezondheidszorg

Beweging Positieve gezondheid

Kosten van kanker

Gasten

Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg Rabobank

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/podcast/kanker-te-lijf, in de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.


Mede mogelijk gemaakt door