De toekomst van kankeronderzoek

Kanker te Lijf24 sep 202023 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Multidisciplinaire behandeling

De afgelopen tien jaar hebben veel nieuwe technieken hun intrede gedaan bij kankerbehandelingen. Hierbij valt te denken aan machine learning en het gebruik van big data. De verwachting is daardoor dat in de toekomst een team van specialisten nog beter moet gaan samenwerken. Zo is er de wiskundige, de oncoloog, een bio-informaticus en ga zo maar door. Steeds vaker dus zullen deze disciplines in samenwerking met elkaar de behandeling die een patiënt ondergaat, uitvoeren. Op die manier krijgt de patiënt een steeds betere behandeling voorgeschoteld.

De belofte van big data

De grote belofte binnen kankeronderzoek ligt grotendeels bij data en het delen daarvan. Zodra data van hoe behandelingen aanslaan bij verschillende patiënten gedeeld wordt, kunnen behandelingen gerichter plaatsvinden. Op deze manier is de stap naar een persoonlijke behandeling gezet. Toch is het creëren van een waardevolle dataset niet eenvoudig gedaan. Daarnaast is er ook nog de wetgeving waar rekening mee moet worden gehouden. Over de landsgrenzen heen data delen gaat nog nauwelijks. Zo gelden er in de VS strengere regels rondom het delen van data dan in Europa bijvoorbeeld terwijl op beide continenten veel nieuwe kankerbehandelingen plaatsvinden.

Links met begrippen

Machine learning bij kankeronderzoek

Big data bij kankeronderzoek

Gasten

Emile Voest, medisch directeur Antoni van Leeuwenhoek

René Medema, wetenschappelijk directeur Antoni van Leeuwenhoek

Abonneren

Wil je meer afleveringen luisteren of je abonneren op de podcast? Dat kan op bnr.nl/podcast/kanker-te-lijf, in de BNR-app, Apple Podcast of andere podcastplayers.


Mede mogelijk gemaakt door