Column Kees de Kort | Gevestigde belangen
Of luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Column Kees de Kort | Gevestigde belangen
Over de aflevering
Franse straten vol betogers, steun aan de melkveesector: voorbeelden waarbij mensen er steeds weer in slagen hervormingen tegen te houden.
Ook in Europa is hervormen het toverwoord. Hervormen moet de groei weer op gang brengen.
Maar in de praktijk valt het niet mee, zeker niet in Frankrijk. BNR-macro-econoom Kees de Kort: "De regering had een plan gemaakt om de arbeidsmarkt wat te versoepelen; niks dramatisch hè, een beetje versoepelen. In goed Franse stijl stonden de straten weer vol met betogers, dus nu is alweer gezegd: jongens, misschien toch maar niet helemaal; een klein beetje, klein beetje hervormen."
Ook in de melksector lijkt men huiverig om gevestigde belangen te schaden. De Kort: "Het gaat blijkbaar slecht in die melksector. Dan wordt er onmiddellijk gekeken in Europees verband: moeten we die mensen niet gaan steunen? Dus niet gaan zeggen: laat Gods melk over Gods akker lopen, nee, moeten we niet steunmaatregelen introduceren?"
Een automatisme, constateert De Kort. "Het zit een beetje tegen en we gaan onmiddellijk kijken wat we kunnen doen. Dat is geen verhaal over hervormingen. Dat verstoort ieder hervormingsproces."
Dit ligt aan verzet van mensen die profiteren van de bestaande situatie. "Dat is ook de reden dat het zo lang duurt voordat hervormingen doorgevoerd worden en dat het zo weinig succes heeft. Gewoon gevestigde belangen."
--------------------
Kees de Kort geeft elke werkdag om 11.50 uur - Deo volente - bij Roelof Hemmen commentaar op economische ontwikkelingen. Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr