Column Kees de Kort | Geruststellend waardeloos

Kees de Kort1 okt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kees de Kort
Kees de Kort

En China probeert allerlei middelen in te zetten om de economie en industrie te stimuleren: "De Chinese overheid gaat de belasting op auto's verlagen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat die autoverkopen in elkaar gestampt zjin. Ze hopen op deze manier de groei weer een beetje op gang te brengen."

En ook in andere Aziatische landen gaat het niet best. Zo daalt de autoverkoop ook in Japan en is het inkoopcijfer in landen als Vietnam en Thailand gestagneerd. "Het ligt allemaal rond de krimp: net niet krimp, net wel krimp." Maar de economische groei blijft, en dat stuit op onbegrip bij De Kort. "De industrie zit echt in het verdomhoekje. Dat is van mooi, naar minder mooi naar heel matig gegaan. Dus tenzij de dienstensector uit het niets explosief stijgt, wil ik niet geloven dat die Aziatische groeicijfers zijn wat wij denken dat ze zijn." En gevolg is dat overal de verwachtingen omlaag gaan. Zo verwacht De Kort dat volgende maand de groeiverwachting van de Wereldhandelsorganisatie weer naar beneden wordt bijgesteld.

Ook in Europa is 'de muziek er een beetje uit'. "Ik denk dat het herstel, het verder aantrekken van de Europese economie, is gewoon niet meer aan de orde. We blijven zitten op een bepaald niveau, 1 à 1,5 procent, en ik zie het gewoon niet verder aantrekken."

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr