Column Kees de Kort | De realiteit is weerbarstiger dan het model

Kees de Kort13 mrt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kees de Kort
Kees de Kort

“De Nederlandse hotemetoten zijn natuurlijk happy de peppy, want het model van het CPB heeft aangekondigd dat de Nederlandse economie gaat groeien, met 1,6 of 1,7 procent. Dus Mark R., Klaas K. en Jeroen D.: allemaal helemaal euforisch. En als er niks blijft tegenzitten, dan kunnen we die 1,6 ook bereiken. Maar de realiteit wil nog wel eens een spaak in het wiel steken”, zegt BNR's macroeconoom Kees de Kort.

Die realiteit is bijvoorbeeld de almaar dalende spaarrente. Gisteren werd bekend dat Rabobank als eerste Nederlandse grootbank zijn spaarrente verlaagt tot onder de 1 procent. Verwacht wordt andere banken binnenkort zullen volgen.

De Kort: “Dus de hotemetoten helemaal euforisch want de economie trekt aan, ‘het gaat goed met Nederland’, en jij krijgt op een gegeven moment op je afschriftje nog minder dan je al kreeg en er gaat 1,2 procent vanaf, dus sparen gaat geld kosten. Wat denk jij dat dat gaat betekenen voor het vertrouwen van het Nederlandse publiek in dat economische herstel? Gaan we lekker besteden? gaan we lekker investeren? Ik denk het niet. Dit is een moment waar de realiteit helaas conflicteert met het model.”

Nog zoiets: de zorg. De Kort: “Een groeisector – vergrijzing en wat dies meer zij – maar in de zorg komen minder banen. (…) Dus: het gaat zo goed met Nederland dat de rente omlaag gaat en het aantal banen in de zorg afneemt. Dat zijn geen herstelverhalen. De realiteit is helaas weerbarstiger dan het model.”

---

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr


Mede mogelijk gemaakt door