Column Kees de Kort | Dollarleningen, daar gaat een hoop gedonder over ontstaan

Kees de Kort10 mrt 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kees de Kort
Kees de Kort

"De dollar wordt sterker en sterker, dat komt ook omdat een aantal landen probeert hun munt in waarde te laten dalen. In Japan zijn ze al een tijdje bezig, de yen heeft veel terrein verloren ten opzichte van de dollar. De euro heeft ook terrein verloren. Daar gaat om een aantal redenen onrust ontstaan.

Op de eerste plaats: er zijn een aantal landen die hun munt gekoppeld hebben aan de dollar. Denk aan China. Dus de Chinese munt is meer waard geworden ten opzichte van alle andere munten. Dus dat betekent een verslechterde concurrentiepositie. Dus de Chinezen gaan op enig moment wat doen en dat gaat voor opschudding zorgen, denk ik.

Maar ook: een heleboel landen waar de munt nu daalt hebben enorme bedragen uitstaan in dollarleningen. Dus als jouw munt in waarde daalt en je moet af gaan lossen, dan moet je steeds meer gaan betalen om aan je verplichtingen te voldoen. Dus die dollarleningen èn China zijn twee grote vervelende factoren die voor veel onrust kunnen gaan zorgen.

In China speelt het nu al allemaal. In Brazilië en Turkije: enorme valutadalingen, enorme dollarleningen. Dat gaat wringen, daar gaat een hoop gedonder over ontstaan."

---

Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr


Mede mogelijk gemaakt door