Column Kees de Kort | Milieugekkies

Kees de Kort26 apr '16 12:230
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kees de Kort
Kees de Kort

De plug-in hybride is de populairste elektrische auto, meldt het CBS. Het bezit ervan verdubbelde in het afgelopen jaar. Deze auto's werden flink gesubsidieerd om milieuredenen, maar daar kwam kritiek op omdat veel hybriderijders in de praktijk vooral op benzine rijden. Inmiddels wordt de subsidie geleidelijk afgeschaft.

Kees de Kort: "Heel veel kilometers worden niet elektrisch gemaakt, maar gewoon met benzine. Dus we hebben een krankzinnig bedrag aan subsidie verleend aan mensen die nu benzine rijden. Wat er aan elektrische kilometers is overgebleven, dat zijn de allerduurste elektrische kilometers in de geschiedenis, ooit in de wereld. Dat kan niet anders."

De Kort concludeert: "De milieugekkies zouden zich moeten afvragen: moeten wij dat blijven doen, of moeten we gewoon wat anders gaan bedenken?"

Niettemin komt Duitsland nu met een subsidieregeling voor elektrische en hybride auto's. De Kort: "Daar zijn ze natuurlijk ook de weg al kwijt in milieuland. Als je een beetje uitzoekt hoe dat zit met die Energiewende, nou, dat zijn zulke lachwekkende bedragen... Het milieu wordt een beetje gered, maar die redding kost ongelooflijk veel geld. Je kunt je afvragen of dat geld niet veel beter besteed had kunnen worden om het milieu te redden."

-------------------  

Kees de Kort geeft elke werkdag om 11.50 uur - Deo volente - bij Roelof Hemmen commentaar op economische ontwikkelingen. Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr