Column Kees de Kort | Een zondvloed van geld in China

Kees de Kort3 mei 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kees de Kort
Kees de Kort

Het geld dat over de economie wordt uitgestrooid wordt niet alleen gebruikt om te speculeren in huizen. Ook de handel in betonijzer neemt ongekende proporties aan. "Daar wordt nu meer in gehandeld dan in olie, in China. En dat dobbelen met geld gaat natuurlijk niet goed aflopen. Dus waar zie je nou de echte actie in gebeuren? Dat is echt maakkant, hoor, dus dat hele verhaal van meer dienstverlening en meer werkgelegenheid is totaal niet aan het gebeuren."

Dat er veel geld naar de maakindustrie toevloeit zou geen probleem zijn, als er niet al veel te veel van alles was in het land. "Het probleem van China is overcapaciteit in alles, op een schaal die ongekend is. Daarom willen we minder maken en meer diensten gaan bewerkstelligen in de loop van de tijd. Maar nu zijn we eerder aan het terugvallen naar meer 'maak' en minder 'diensten'."

-------------------  

Kees de Kort geeft elke werkdag om 11.50 uur - Deo volente - bij Roelof Hemmen commentaar op economische ontwikkelingen. Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr