Column Kees de Kort | Een matig jaar

Kees de Kort4 mei 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kees de Kort
Kees de Kort

De Kort ziet een patroon als internationale organisaties met economische voorspellingen komen. "'Binnenkort gaat het beter'. Dat is altijd het verhaal. We staan op X, het wordt X-plus, het wordt X-plusplus. En dan begint het bijstellen."

Zo ook nu. Gisteren werd bijvoorbeeld bekend dat de Europese Commissie de verwachtingen voor de economische groei iets naar beneden bijstelt, zowel voor de eurozone als de EU als geheel. "Niet veel hè", nuanceert De Kort. "Tiende hier, tiende daar, daar blijft het bij. Maar het resultaat is wel dat de groei die nu verwacht wordt over 2016 lager gaat uitkomen dan die van 2015 was. En de kanttekening dat er ook een heleboel risico's zijn - Brexit, vluchtelingencrisis, China - dat het allemaal nog wat minder mooi kan uitpakken."

Neerwaartse bijstellingen zijn er wereldwijd, ziet De Kort. "Het IMF doet eraan mee, de Wereldbank doet eraan mee, de OECD... 2016 wordt gewoon een matig jaar in vergelijking met 2015."

-------------------  

Kees de Kort geeft elke werkdag om 11.50 uur - Deo volente - bij Roelof Hemmen commentaar op economische ontwikkelingen. Volg Kees de Kort op Twitter: @keesdekortbnr