Inflatie tegen elke prijs
Of luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Inflatie tegen elke prijs
Over de aflevering
Mario Draghi heeft woelend in zijn bed gelegen, hij wil inflatie tegen elke prijs. Maar waarom weet niemand, zegt macro-econoom Kees de Kort.
Kees de Kort kent alleen maar mensen die op vergelijkingswebsites kijken naar goedkopere prijzen, niet hogere prijzen. Draghi moet zich houden aan de 2-procentsnorm voor inflatie van de Europese Centrale Bank. Maar waar komt die 2 procent vandaan? Die is ineens tot ons gekomen. Nu denken alle monetaire autoriteiten dat er 2 procent inflatie moet zijn, maar die is volslagen arbitrair. In de rest van de wereld denkt helemaal niemand dat. De inflatie is in Europa met 0,3 procent op jaarbasis heel lang heel laag geweest, maar trekt nu heel langzaam aan. Laten we hopen dat dit niet doorgaat.
Europese handelsbalans
Het grote verhaal is dat de wereldhandel stagneert. Dat zie je ook in de export- en importcijfers uit de eurozone. In vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar zijn er wel eens hogere getallen geweest. De ontwikkelingen in de wereldhandel spiegelen zich in import- en export van de Europese Unie.
De schuld van China
Uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds over de schuldenontwikkeling in China blijkt dat het bedrag aan bedrijfsleningen de afgelopen tijd hard gestegen is. Zo hard zelfs, dat het problemen zal opleveren. Als een bedrijf in de problemen komt, gaan bedrijven failliet en worden mensen werkloos, dan krijg je een negatieve spiraal. Een klein, fijn detail is dat het totale uitstaande schuldbedrag in China de afgelopen tien jaar bijna is vervijfvoudigd. Krankzinnig. Dan snappen we ook waarom de groei in China hoog blijft.