In Jackson Hole waren ze vooral tevreden met zichzelf

Kees de Kort28 aug 20175 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kees de Kort
Kees de Kort

Wat gebeurde er dan wel? ‘Men was wel tevreden met zichzelf’, constateert De Kort. ‘We hebben de zaak wel onder controle. Het ging veel slechter, het gaat nu beter met de banken… kortom, we hebben goed geopereerd.’ Met wat waarschuwingen en op- en aanmerkingen over de toekomst: laten we voorzichtig zijn met dereguleren, anders ontregelt dat weer alles, zegt De Kort.

Door naar de kloof tussen de harde en de zachte cijfers. De Kort denkt dat die kloof weer groter wordt: de bedrijven, beurs en consumenten worden optimistischer, maar de cijfers laten toch echt duidelijke wolken aan de horizon zien. ‘De cijfers van nu rechtvaardigen dat optimisme niet.’

Lees ook: 'Instrumenten tegen nieuwe crisis raken uitgeput'

En wat te denken van de politieke onrust: het schuldenplafond, een mogelijke shutdown… De Kort denkt ook niet dat de Amerikaanse economie zich de komende tijd zal verbeteren, maar ze blijven optimistisch.

Aan de andere kant van de oceaan gaat het ook niet veel beter, door de Brexit, zegt De Kort. Labour kondigde aan een overgangsperiode van vier jaar te willen, waarin ze nog vast zitten aan het Europese beleid.

‘Die zijn als het ware uit de kast gekomen met wat zij willen’, zegt De Kort. ‘Dat is een politieke move.’ Maar, waarschuwt hij: ‘Binnen de conservatieve partij kan deze zet van Labour tot politieke onrust leiden, en die kan natuurlijk weer gevolgen hebben voor de onderhandelingen in Brussel.’