Lenen, lenen, lenen en hopen dat het goed komt
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
De Chinese overheid gaat de huizenmarkt op en bemoeit zich steeds meer met de huizenprijzen, vertelt Kees de Kort: 'De realiteit is dat er in China op een heleboel plaatsen de grootste huizenprijsbubbel uit de menselijke geschiedenis is ontstaan'.
Chinezen zijn geen grote beleggers en hun vermogen zit vaak in huizen. En die zijn nu extreem veel duurder geworden. De huizenprijzen moeten overeind gehouden worden en tegelijkertijd kunnen veel mensen geen huizen meer kopen. Daarom zijn volgens De Kort veel lokale overheden grootkopers van huizen geworden. Die huizen verhuren ze, maar daar verliezen ze op. 'Maar als je maar naar voren kan blijven vluchten en hopen dat het goed komt, en niemand durft daar iets van te zeggen, dan kan het een tijdje goed gaan. Dat is het grote verhaal van China: lenen, lenen, lenen en hopen dat het goed komt'.
Orkanen jagen Amerikanen op kosten
Door de vernielingen die de orkanen Harvey en Irma hebben aangericht moesten veel mensen in één keer namelijk veel geld uitgeven. Met de koopkracht blijft het sappelen volgens De Kort. De Amerikanen hebben er de afgelopen twee jaar weliswaar gemiddeld één procent aan koopkracht bijgekregen, maar het blijft een gemiddelde: 'Aan de bovenkant van de samenleving gaat het helemaal fantastisch, dus daar zijn dikke, dikke plussen. Dat betekent natuurlijk ook dat van hele grote groepen Amerikanen de koopkracht niet gestegen is, maar gewoon gedaald. In mijn beleving nog niet een echt herstelverhaal'.