Flexibilisering is de boosdoener
De flexibilisering op de arbeidsmarkt in ons land heeft er voor gezorgd dat het loonaandeel is gedaald. BNR-macro-econoom Kees de Kort weet wel hoe dat komt.
De loonontwikkeling was de afgelopen jaren niet veel hoger dan het inflatieniveau. Dat komt omdat het aantal leden van vakbonden aan het teruglopen is en dát komt weer door de flexibilisering, legt De Kort uit. ‘Als je iets kunt dat heel weinig mensen kunnen hoef je je geen zorgen te maken over je salaris, maar het probleem is dat heel veel mensen iets kunnen dat anderen ook kunnen. Dus werkgevers kunnen kiezen niet al teveel te betalen.' De flexibilisering ondermijnt als het ware het streven naar hogere lonen, zegt De Kort.
Bedrijven kúnnen hogere lonen betalen maar móeten dat niet. ‘Dan verschuift de verdeling tussen de winsten en de lonen in het voordeel van de winst en dus stijgt het loonaandeel van het nationaal inkomen veel minder dan zou kunnen. Iedereen weet dat je samen sterker staat, zegt De Kort. ’Maar dat blijkt een moeilijk verhaal.’

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..