Opinie | Arbeidsmarktcijfers zeggen weinig
Amerikaanse arbeidsmarktcijfers laten zien dat er weer meer mensen aan het werk zijn. Maar wat dat zegt is helemaal afhankelijk van de cijfers waar je de nadruk op legt, zegt Kees de Kort, macro-econoom en BNR-economiecommentator.
'Als je kijkt naar het aantal verstrekte uitkeringen dan is het eerder verslechterd. Nog altijd hebben 32 miljoen Amerikanen een uitkering. Dat is in tegenspraak met het aantal banen dat erbij is gekomen', zegt De Kort.
Positieve rode draad
Die banencijfers zeggen juist dat er 4,8 miljoen banen bij zijn gekomen. En er is nog iets geks, volgens De Kort. 'Het Amerikaanse CBS zegt ook dat er 17 miljoen werklozen zijn, dat is een rare tegenspraak met de 32 miljoen uitkeringen.' De rode draad is wel positief. 'De Amerikaanse economie is vanaf april weer wat opengegaan en dat heeft een positief effect op de arbeidsmarkt.'
In Europa zeggen de werkloosheidcijfers nog minder. 'Op dit moment zijn 12,1 miljoen mensen werkloos. Dat betekent helemaal niks, want in Europa hebben we vol ingezet op het steunen van de arbeidsmarkt met iets als de NOW-regeling. In de eurozone maken denk ik 40 miljoen mensen gebruik van steun.' Het is nog maar de vraag hoe lang de huidige steunmaatregelen blijven gelden.

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..