Opinie | Geen herstelverhalen VS en China
Angst is belangrijk. Bewegingsbeperkingen en risico's, ze ondermijnen elk herstelverhaal, denkt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort. Ook China voelt die ondermijning. Weliswaar gaat het in de industrie beter, maar daar is het de Chinese overheid die aan de knoppen draait en denkt: eerst produceren, daarna zien we wel.
Op de korte termijn neemt het GDP dan toe, maar wanneer worden die gemaakte producten ook daadwerkelijk gekocht? De consument houdt immers de hand op de knip. Het probleem met China is dat de groei van de afgelopen jaren sterk gestimuleerd is door veel te lenen. Het aantal probleemleningen in China neemt toe, dus worden ook de problemen van de grote financiers groter. Langzaam verschuift de Chinese focus naar het binnenland. Trump zet China onder druk, en het Chinese exportmodel kraakt in z'n voegen. China raakt zijn bevoorrechte positie op de wereldmarkt kwijt en dus verlegt het de focus van export naar de binnenlandse markten.
Ook in de VS is het wachten op het volgende steunverhaal. Als de Democraten en de Republikeinen er tenminste uitkomen. Intussen droogt de geldstroom vanuit de overheid op, speelt onzekerheid op. Het aantal mensen met een uitkering bedraagt 28 miljoen en neemt weliswaar af, maar alleen omdat er geen mensen meer voor in aanmerking komen. Het gaat iets beter met de Amerikaanse economie, maar daarmee is ook alles gezegd. Het is geen herstelverhaal.
Over Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk of de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wil via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..