Opinie | Rechtszaken voor huurverlaging zijn krankzinnig
Volgens huurrechtadvocaten komen steeds meer ondernemingen met succes een huurverlaging overeen voor hun bedrijfspand. In enkele gevallen het resultaat van het afdwingen bij de rechter, maar dat gebeurt relatief weinig, klinkt het. Macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort vindt het volkomen krankzinnig, want met rechtszaken een overeenkomst vinden lijkt hem een paard achter de wagen spannen.
'De oorzaak van het probleem ligt bij de overheid', zegt Kees de Kort. 'Door hun beleid kunnen de huurders geen inkomsten meer genereren - of in ieder geval onvoldoende.'
Begin van een keten
Naast de verhuurder en huurder komen ook de banken in de problemen. Op die manier kom je via een omweg altijd weer bij de overheid terecht, die op hun beurt de banken moeten helpen. 'Huurders en verhuurders proberen er nu samen uit de komen, waardoor de pijn wat wordt verdeeld. Zo hoop je natuurlijk dat de pijn terecht komt bij een partij die er beter tegen kan dan jij. De verhuurder die dan bij de bank gaat vragen om uitstel van rente-aflossing, leidt ertoe dat het probleem uiteindelijk ook bij banken komt te liggen.'
Luister terug | Alleen kwijtschelden huur helpt horeca in Nederland
Volgens Kees is het belangrijk om het probleem op te lossen waar het ontstaan is, namelijk bij de beleidsmakers. 'We leven in een rechtsstaat, dan leg je het probleem - zeker als overheid - niet bij de burger. Als Rutte en de Jonge een bepaald beleid uitzetten dat tot negatieve consequenties leidt, is het fout van hen om te verwachten dat mensen het zelf maar moeten uitzoeken.' Verhuurders zouden volgens e Kort de kans moeten krijgen om bij de overheid aan te kloppen, zodat ze de huur op z'n minst gedeeltelijk voor haar rekening kan nemen.
Over Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk of de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wil via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..