Opinie | Coronapornopaniek is de boosdoener

Kees de Kort1 sep 20206 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paniek ondermijnt vertrouwen

Er zijn zelfs landen waar de inkoopmanagers zelfs somberder zijn - zoals in Japan. Dat ook last heeft van coronapaniek. Veel Aziatische landen zijn toeristenlanden en ervaren een krimp die zijn weerga niet kent. Ook werken er veel Aziaten in het buitenland die maandelijks geld naar huis sturen. Die stroom droogt ook op en dat komt het vertrouwen niet ten goede. Ook Australië heeft niet zozeer een coronaprobleem, maar meer een coronapaniekprobleem. Bij enkele gevallen gaat het land alweer in lockdown waarmee de Australische economie nog verder onderuit gaat.

De Indiase economie ten slotte krimpt met 24 procent. Het land heeft heel hard meegedaan aan de lockdownmaatregelen, maar heeft een veel kleinere overheid dan westerse landen - er kan dus veel minder gecompenseerd worden. En ook het financiële stelsel is nog krakkemikkiger dan het al was. Zo'n 200 tot 300 miljoen Indiërs zijn van net niet arm, weer keihard naar arm teruggevallen.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk of de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wil via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door