Opinie | Economisch herstel? De vaart is eruit

Kees de Kort14 sep 20206 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Geen herstel

De Kort ziet echter een tweedeling die steeds scherper wordt en 30 miljoen mensen die een uitkering krijgen, 'en dat is nauwelijks lager dan anderhalve maand geleden, op de arbeidsmarkt zie je geen herstel'. Kort samengevat: de ongelijkheid neemt toe, er is geen zicht op groen licht en het aantal ontslagrondes bij grote bedrijven neemt toe. 'De vaart van het herstel is er behoorlijk uit, de problemen zijn groter aan het worden.'

Japan, ook daar: problemen die groter worden

Waar de problemen ook alleen maar groter worden: Japan. 'De Bank of Japan neemt met de beste bedoelingen de meest desastreuze maatregelen.' Het Japanse beleid is er op gericht om geen enkel bedrijf failliet te laten gaan. En dus wordt elk bedrijf gesteund, en dat tegen minimale rente. Dat heeft gevolgen. Als niemand namelijk failliet gaat, dan wordt er niets geleerd - één van de belangrijkste voorwaarden voor economische innovatie. Nu is er geen prikkel om te leren, om te innoveren, slechte bedrijven blijven bestaan, de economische dynamiek verdwijnt.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.