Opinie | FED kent geen ondergrens aan domheid

Kees de Kort17 sep 20208 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Jerome Powell, directeur van de FED, kondigde aan dat de rente tot 2023 niet zal toenemen. Tot onbegrip van macro-econoom De Kort: “De rente blijft zo laag, dat het risico in feite gratis is. En dat blijft de komende vier jaar zo, terwijl juist risico zo'n belangrijk begrip zijn in het economische verkeer. Dat roept ontzaglijke verstoringen op van het systeem.”

(BNR)

De gevolgen van die beslissing zijn namelijk heel lastig te overzien, maar de eerste consequenties zijn al zichtbaar in Japan, dat al langer lage rentes hanteert. De Kort: "De Japanse economie is tot stilstand aan het komen, omdat er niemand meer is die initiatief neemt en niemand die dergelijke risico's wil betalen. De onzekerheid neemt toe en alles wat de burger aangaat, wordt negatiever.“

De eerste symptomen van die stilstand zijn ook zichtbaar in de Verenigde Staten. De detailhandelverkoop is met 2% gegroeid. “Maar hoe kan het ook anders als de overheid 15% van het GDP in de economie heeft gepompt. De economie zwemt in een zee van geld, maar het wordt niet besteed. Je wint op korte termijn wat tijd, maar op lange termijn worden mensen voorzichtig.”