Opinie | De Amerikaanse plusjes worden kleiner

Kees de Kort5 okt '20 13:328 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De maanden april en mei waren ronduit desastreus, aan de overkant van de oceaan. Macro-economisch waren overal slechte cijfers te zien. In juni en juli ging het dankzij alle steunpakketten van de overheid dan weer een stuk minder slecht, maar nog steeds was het niet goed. Het herstel had in augustus en september door moeten zetten, maar dat doet het volgens De Kort nog steeds niet.

Arbeidsmarkt

Met de arbeidsmarkt gaat het zichtbaar beter, maar er zitten nog steeds historisch grote aantallen Amerikanen zonder werk. Ook de autoverkopen zitten in de lift, maar die getallen zijn niet te vergelijken met deze tijd vorig jaar. Er zijn minder steunmaatregelen, dus Amerikanen zijn weer meer gaan uitgeven en minder gaan sparen, wat ook daar voor een dipje in de cijfers zorgt.

Afzwakkend

Kortom: er zijn wel wat plusjes, maar die worden kleiner. Zoals De Kort al maanden voorspelt: ‘Het is een afzwakkend herstelverhaal.’

Luister ook Opinie | Steunpakket VS levert niet genoeg op

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.