Opinie | Minder min dan de min van compensatie
In China konden beleggers altijd op één ding de klok gelijk zetten: als het mis ging met een bedrijf kwam de centrale bank wel weer met geld over de brug. Dat verziekt het financiële systeem én de financiële positie van China, zegt BNR's huiseconoom Kees de Kort. Maar: De Peoples Bank of China lijkt het licht te zien!
Een heugelijk feit: Kees ziet een zonnige zijde aan de inspanningen van een centrale bank. 'Moral hazard; de centrale bank begint heel langzaam aan het verhaal te vertellen dat niet meer alles wordt gecompenseerd wat misgaat: je moet als investeerder of belegger zelf opletten waar je je geld in steekt en nadenken of je genoegen neemt met de aanbieding die ze doen.' Maar, nuanceert hij: zo ver zijn we nog lang niet.
Luister terug | Kees de Kort | Bobo-verwachtingen
Het is ook wel een hele grote stap van 'we compenseren alles' naar 'we compenseren niets meer. Maar duidelijk is dat het begrip moral hazard tractie begint te krijgen in China. 'Dat betekent dat investeerders en beleggers niet alles meer gaan financieren tegen de rente die ze aanbieden. En dát betekent met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de rente omhoog gaat. Dat is ook negatief voor de Chinese economie, dus het is kiezen tussen twee kwaden.'
Lees ook | Kees de Kort | Ook al niet zo'n geweldig verhaal
Over Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..