Opinie | 200.000 banen weg? Gelul
Volgens het UWV verdwijnen er de komende jaren zo'n 200.000 banen. Macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort noemt dat gelul. 'Dat hebben ze niet zelf bedacht, dat zijn macro-economische modellen, bedacht door het CPB. In rustige tijden geeft zo'n model uitkomsten met zekerheid, maar nu? Met het coronaverhaal en de enorme schokken die daarmee gepaard gaan heeft een model geen enkele waarde meer.
Dikke min
Ook de overheid staat dik in de min, in een Kamerbrief schrijft minister Hoekstra dat de staatsschuld oploopt en dat Nederland mogelijk het huishoudboekje te buiten gaat. Ondanks alle Europese afspraken hierover. Op korte termijn is dat geen probleem denkt De Kort, op lange echter wél. 'Alle financieel-economische problemen die nu ontstaan zijn het gevolg van keuzes.'
We hebben nu met z'n allen 60 miljard euro in de Nederlandse economie gepompt. Oud-CPB-directeur Coen Teulings denkt dat we de staatsschuld wel kunnen laten oplopen tot 80 miljard, zolang het verdienvermogen van de economie maar intact blijft. En daar wringt de schoen, denkt De Kort. Want al het geld dat we nu uitgeven is erop gericht om de consumptie op peil te houden, 'we geven geld uit om te consumeren, dat is anders dan investeren in het verdienvermogen van de economie'.
Over Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..