Opinie | 200.000 banen weg? Gelul

Kees de Kort28 jan 20218 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Dikke min

Ook de overheid staat dik in de min, in een Kamerbrief schrijft minister Hoekstra dat de staatsschuld oploopt en dat Nederland mogelijk het huishoudboekje te buiten gaat. Ondanks alle Europese afspraken hierover. Op korte termijn is dat geen probleem denkt De Kort, op lange echter wél. 'Alle financieel-economische problemen die nu ontstaan zijn het gevolg van keuzes.'

We hebben nu met z'n allen 60 miljard euro in de Nederlandse economie gepompt. Oud-CPB-directeur Coen Teulings denkt dat we de staatsschuld wel kunnen laten oplopen tot 80 miljard, zolang het verdienvermogen van de economie maar intact blijft. En daar wringt de schoen, denkt De Kort. Want al het geld dat we nu uitgeven is erop gericht om de consumptie op peil te houden, 'we geven geld uit om te consumeren, dat is anders dan investeren in het verdienvermogen van de economie'.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door