Opinie | Waar gaat het wel goed?

Kees de Kort8 feb 20217 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De arbeidscijfers van de maanden ervoor zijn zelfs nog verder naar beneden bijgesteld. Absoluut geen positief nieuws, volgens De Kort. 'Er is maar één conclusie mogelijk: de arbeidsmarkt herstelt niét! En niet een klein beetje niet, maar helemaal niet. Dat terwijl er 10 miljoen mensen minder werk hebben dan in pré-corona.' Voor De Kort is het dan ook duidelijk dat het herstel van de VS moeizaam verloopt. 'Dan zou je wel zeggen dat het beter zou gaan met de arbeidsmarkt.'

Schulden

Ook bij het consumentenkrediet ziet De Kort dat het 'niet goed gaat', maar daar heeft hij wel begrip voor. 'Die moet je altijd in twee poten verdelen. Creditcards en overheidsleningen. De creditcardschuld daalt behoorlijk. Dat komt onder andere door het geld dat de Amerikanen hebben gekregen van de overheid en waarmee ze de creditcardschuld kunnen aflossen. Daar tegenover staat dat de studieschulden en de autoleningen die gegarandeerd worden door de overheid een behoorlijke plus laten zien. Opgeteld is dat verhaal van lenen, lenen, lenen heel anders geworden. Dat komt onder andere door het aflossen van de creditcardschuld', concludeert De Kort.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.