Opinie | Geld verzacht de pijn, maar lost het probleem niet op
Europese landen mogen plannen indienen om in aanmerking te komen voor steun uit het steunfonds van 672 miljard euro. Zet dat zoden aan de dijk? Natuurlijk niet! zegt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort. 'Duurzaamheid en digitalisering gaan voorbij aan de structurele problemen van de economie.'
Het is alsof de fundering van het huis wegrot en je zonnepanelen op het dak zet. Het kan geen kwaad, maar het verandert niets aan de structurele problemen. Meer geld verzacht alleen maar de pijn, maar zorgt niet voor verbetering.
Duitsland verlengt nu de lockdown. De min bij de Oosterburen gaat dus groter worden, het herstelverhaal wordt volgens De Kort ook moeizamer en gaat langer duren. Van uitstel komt geen afstel, op een dag komt de rekening. 'De vraag is nu wat de Duitse Wopke Hoekstra gaat doen. Als die gaat compenseren, dan kan de schade beperkt blijven, maar het economisch herstel gaat langer duren, er gaat meer kapot, en het vertraagt ook weer het natuurlijke herstel van de economie.
Over Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.

Kees de Kort
Econoom Kees de Kort geeft bankenmannetjes en mannetjes met roze brillen een veeg uit de pan, met zijn 'realistische kijk' op de beurs. Zo is het..