Opinie | Chinese economie met 2 procent gegroeid? Echt niet!

Kees de Kort12 feb 20217 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

China zegt zelf dat de economie in 2020 met zo'n 2 procent gegroeid is. De Kort gelooft daar niks van. De cijfers over 2020 werden gepresenteerd nadat die over 2019 wat naar beneden waren bijgesteld, zodat het wat makkelijk was om een plus te laten zien. Daarnaast was de kredietverlening van de banken 17 procent hoger dan in 2019. 'Dan weet je ook wel, inclusief begrotingstekorten, dat die economie overspoeld is met geld.'

Inflatie

Komt nog bij dat China zegt dat er geen inflatie is. Dat past niet bij een economie waarmee het weer wat beter gaat en waar de prijzen dalen. Dat de prijzen dalen wil niet meteen zeggen dat het slecht gaat, maar het is wel een indicatie dat het aan de vraagkant van de economie niet zo hard gaat. Het herstel is aan de maakkant.

Nieuwjaar

En ook in China is corona voorlopig nog niet onder controle. Vandaag begint het Chinese Nieuwjaar. Dat duurt twee weken en gaat gewoonlijk gepaard met een enorme volksverhuizing. De autoriteiten hebben erop aangedrongen om thuis te blijven, en volgens De Kort helpt het de economie ook al niet als de mensen nu twee weken binnen moeten zitten.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.