Opinie | Het IMF-circus danst rond de hete brij

Kees de Kort7 apr '21 12:388 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Volgens De Kort is het niet verrassend dat de groei naar boven wordt bijgesteld gezien de massale steunmaatregelen van centrale banken en nationale overheden. En waar het volgen de econoom ook aan ontbreekt: een exit. 'Dit jaar wordt fantastisch, volgend jaar wordt ook goed. Dan zou je denken dat er wordt voorgesteld om de maatregelen terug te schalen. Maar nee! Het IMF maakt geen woord vuil aan wanneer overheden een stapje terug gaan zetten.'

En wat De Kort helemaal bizar vindt: volgens de Economic Outlook gaat het in de economie steeds beter, terwijl in een andere publicatie, het Global Financial Stability Report, alleen maar sprake is van schulden, problemen en risico's. De linkerhand weet blijkbaar niet wat de rechter doet: in de economie gaat het goed, in het aan de financiële kant gaat het mis.

Vreemd, want beide, tegenstrijdige, rapporten komen uit de koker van het IMF.

Wel waarschuwen, niks doen

'Ze stippen de risico's wel aan, maar zeggen niet wat de kans op een risico is en wat de consequenties er van kunnen zijn. Wel benoemen, maar er niks mee doen.' Het IMF moet volgens de macro-econoom keuzes maken, maar dat durft het niet. Alle maatregelen die nu genomen moeten worden schaden de economie op korte termijn. In plaats daarvan kiest het IMF ervoor om tijd te winnen. En zo de economische schade op de lange termijn nóg groter te maken. Dat krijg je wanneer IMF-circus om de hete brij blijft dansen.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.