Opinie | De arme landen bloeden pas echt

Kees de Kort7 mei 20217 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het gaat dan om vrij grote landen die ook wel economische impact hebben en waar het allemaal wat beter gaat, zoals China, Taiwan, Zuid-Korea en Brazilië. Zeker aan de maakkant gaat het wat beter. Niet zoals in Europa en Amerika, maar toch. Ook aan de dienstenkant zit er wel wat schot in, maar we moeten ons realiseren dat het hele herstelverhaal wel afhangt van hoe diep de crisis is geweest.

Luister terug | Kees de Kort | De maakkant is dolenthousiast

In de rijke landen is heel veel geld beschikbaar geweest om de pijn te beperken in de vorm van subsidies en steunmaatregelen. Daar bleef de schade dan ook beperkt, terwijl in de grote emerging markets de schade groter was door het ontbreken van die steun.

Kleine economieën

Maar de echte pijn zit bij de kleine economieën. Uit Amerikaanse onderzoek blijkt dat de schade daar enorm is. In de betreffende landen kwam het voor dat 50 tot 60 procent van de mensen tijdelijk geen baan had. 70 tot 80 procent van de mensen is er economisch op achteruit gegaan, terwijl ze al arm waren. Wereldwijd zijn volgens De Kort honderden miljoenen mensen tijdens de coronapandemie door de armoedegrens gevallen.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.