Opinie | Mijnheer Powell WIL niet ingrijpen

Kees de Kort16 jul 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Kort hamert er opnieuw op dat de Fed toezichthouder is. Als de inflatie oploopt, grijpt de Fed in. Powell daarentegen zei dat het stijgen van de inflatie waarschijnlijk heel tijdelijk is, en dat het daardoor niet nodig is om wat te doen. 'We kunnen blijven doen wat we deden.' En dat wil zeggen voor 120 miljard dollar obligaties kopen en de rente laag houden.

Luister terug | Kees de Kort | Wat is nog langer de zin van een centrale bank?

En Powell noemde nog een andere reden om niet in te grijpen. De Amerikaanse arbeidsmarkt is weliswaar aan het herstellen ten opzichte van een jaar geleden, maar is nog niet terug bij af. En zo lang dat zo is, hoeft er ook niks gedaan te worden volgens de Fed-baas. Voor De Kort is het duidelijk: Powell wil niet ingrijpen. 'Het is natuurlijk te belachelijk voor woorden dat je als centrale bank pas stopt met de maatregelen om de situatie het hoofd te bieden als alles weer normaal is.'

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.