Opinie | Als Powell niks doet, hoeven we in Europa ook nergens op te rekenen

Kees de Kort27 aug 20217 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Kort is vooral bang dat Powell niks gaat doen, terwijl hij volgens hem allang de rente had moeten verhogen en het opkoopprogramma voor obligaties had moeten staken. Er is sprake van economische groei en oplopende inflatie, maar Powell zou kunnen zeggen dat hij verwacht dat dat tijdelijk is. 'Dat is vrij desastreus, maar daar zal hij nog wel een tijdje mee doorgaan.'

ECB

De Kort is bang dat, als Powell inderdaad besluit om niets te doen, de ECB dat spoor zal volgen. Ook in Europa blijven de bubbels groter worden en 'de dingen die je wilt, gebeuren steeds minder'. Het gaat allemaal over de bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal. De tweede schatting is ongeveer gelijk aan de eerste schatting: de Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 1,6 procent gegroeid ten opzichte van het eerste.

Arbeidsmarkt

Waar de Fed ook naar moet kijken, is hoe de arbeidsmarkt zich herstelt. Op dit moment krijgen nog 12 miljoen Amerikanen een aan de arbeidsmarkt gerelateerde uitkering. Dat wordt heel langzaamaan wat minder. De grote vraag is natuurlijk wat er verder gaat gebeuren. De onzekerheid rond corona heeft natuurlijk effect op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er in de VS steeds meer bedrijven die vaccinatie verplicht stellen voor hun werknemers, terwijl er veel mensen zijn die geen prik willen. Ook dat gaat effect hebben op de arbeidsmarkt. De Kort denkt dat, als je al deze dingen in ogenschouw neemt, het herstel van de arbeidsmarkt vertraagd gaat worden, net als het verdere herstel van de economie.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.