Opinie | De Japanse premier kent z'n Einstein niet

Kees de Kort15 nov 20216 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

'Het is treurig', zegt De Kort, 'Japan is de derde grootste economie ter wereld, werd als voorbeeldland gezien, en dat is vrij dramatisch nu. Voor het derde kwartaal staat er een minnetje bij Japan'. Volgens De Kort is het een bekend verhaal: Japan maakland dat meer problemen maakt van het coronaverhaal dan strikt noodzakelijk, een pre-coronastemming die al niet florissant was, Olympische Spelen die zonder publiek moesten doorgaan. 'Het zit ze ook niet mee.'

No worries, roept de Japanse centrale bank en de nieuwe premier kan natuurlijk niet achterblijven bij wat zijn voorganger heeft gedaan. Er wordt dus weer 300 miljard in die economie gepompt. 'Het heeft niet gewerkt bij zijn voorgangers, de nieuwe premier doet het toch.' De Japanse premier heeft duidelijk niet naar Einsteins Definitie van Domheid geluisterd: als iets vier keer niet werkt, dan werkt het ook geen vijfde keer. Kers op de taart: de investeringsbereidheid in Japan neemt af. Volgens De Kort hét symptoom dat er van alles schort aan het vertrouwen in de Japanse economie.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.


Mede mogelijk gemaakt door