Opinie | Tegenvaller voor de hotemetoten

Kees de Kort3 feb '22 12:457 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De inflatie op jaarbasis komt voor de Eurozone op 5,1 procent. 'Een tegenvaller voor de hotemetoten', zegt macro-econoom en BNR-commentator Kees de Kort die er aan toevoegt dat die inflatie nóg verder gaat oplopen. Want? De energieprijzen zullen blijven stijgen.

De energiemarkt kenmerkt zich door een fragiele verhouding tussen een grote vraag en een klein aanbod. Het is hopen op milde winters, maar je kunt volgens De Kort niet ongestraft gasvelden en kerncentrales sluiten en vervangen door windmolens in het kader van de energietransitie en denken dat dit zonder consequenties blijft. Betrouwbaarheid en betaalbaarheid zijn de sleutelwoorden als het op energie aankomt en geen van beide kan Brussel garanderen.

Rest het inflatiespook dat inmiddels de afmetingen aanneemt van een stagflatiespook. Volgens De Kort gaan inflatiepercentages ongetwijfeld afnemen, maar blijft het niveau hoog. Gevolg: de samenleving reageert daarop met de loonprijsspiraal waardoor de prijzen blijven stijgen. De economische groei op zijn beurt wordt ondermijnd door de coronamaatregelen die als een zwaard van Damocles boven investeerders blijft hangen. En door de onmogelijke rentespiraal waar de ECB zich in gemanoeuvreerd heeft.

Over Kees de Kort

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.