Opinie | Snellere renteverhogingen

Macro met Boot en Mujagić17 feb 20227 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De leden van de Federal Reserve spraken eind januari over het versnellen van het verhogen van de rente vanwege een toenemend ongemak over de hoge inflatie. En dat begint al met een verwachte stijging in maart, zo bleek woensdagavond uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. 

 ‘In principe heb ik niks tegen centrale banken, maar ik heb wel heel veel tegen het beleid wat ze de afgelopen jaren hebben gevoerd. Dat gratis geldbeleid heeft niet veel positiefs opgeleverd, behalve dan voor beleggers en huizenbezitters', zegt macro-econoom Kees de Kort naar aanleiding van de Fed-notulen. 

In Amerika nemen de bedrijfsvoorraden daarnaast toe. ‘De industriële productie sukkelt een beetje voort. Dat ziet er dit keer wat beter uit, want in die industriële productie zitten ook energie en verwarmingscentrales. In de afgelopen maanden is het in de VS vrij koud geweest, dus de centrales hebben hard moeten werken. De energievoorziening heeft dus geleid tot de stijging van de industriële productie', aldus De Kort. 

De Kort bespreekt ook de groei van de eurozone in het vierde kwartaal van 2021. ‘Het derde kwartaal in Europa zag er, mede dankzij alle steunmaatregelen en het opengaan, goed uit, maar in het vierde kwartaal hadden we Omikron en beperkingen. Het is een klein plusje, maar zoveel stelt het niet voor. Het eerste kwartaal van 2022 gaat daarnaast ook vrij matig zijn, want de beperkingen worden nu langzaam maar zeker opgeheven. Maar dat is niets nieuws onder de zon.’ 

Over Kees de Kort 

Econoom Kees de Kort geeft elke dag net na 12:00 uur zijn (eigen) kijk op de financieel-economische wereld. Luister live in BNR Zakendoen of wanneer je wilt via bnr.nl/keesdekort, Apple Podcast en Spotify.