Koster en Van Dijk

Koster en Van Dijk

Wat speelt er in de krochten van het Mediapark? Wat gebeurt er echt in de coulissen? In deze podcast fileren en analyseren Mark Koster en Ton F. van Dijk de Nederlandse media. Koster en Van Dijk, vanaf nu elke week een nieuwe editie. Host: Wendy Beenakker

Volg Koster en Van Dijk via:

Afleveringen

Koster & Van Dijk: daar is het staartje.

Eindelijk, Ton F. Van Dijk ontvangt de WOO-documenten die hij heeft opgevraagd. Appjes, mailtjes, een heel papierspoor waar Mark Koster geen genoeg van kan krijgen. Hij zoekt en zoekt: maar nergens de 'smoking gun'. Of toch.. Wat niet gezegd wordt, is wellicht net zo belangrijk? Ook minister Dijkgraaf komt met een rapport. En in dat feitenrelaas van de Auditdienst Rijk over de behandeling van onze klokkenluider wordt één en ander kraakhelder. Ze doen veel daar in Den Haag, maar met waarheidsvinding heeft het weinig te maken. CDA-kamerlid en woordvoerder Media Lucille Werner is dan ook niet tevreden.

29 sep 2022 • 43 minuten

Koster & Van Dijk: Krijgen geheime email in handen, NPO wil onderzoek!

Ton krijgt in een wegrestaurant geheime informatie over een voorgestelde deal van Jeroen Pauw, productiebedrijf TVBV en de NPO. Mark voegt daar de administratie van BNNVARA met alle betalingen aan TVBV aan toe en daar komen weer wat 'brissante' onthullingen tevoorschijn, waarna de NPO het commissariaat voor de media om onderzoek vraagt. Hoogleraar Forensische Accountancy Marcel Pheijffer en emeritus hoogleraar Mediarecht Wouter Hins laten hun licht er over schijnen en Geert Dales, die schijnt zijn lichtje op de Telegraaf.

14 jul 2022 • 57 minuten

Koster & Van Dijk: Netwerkcorruptie bij de NPO

Ton krijgt een tip over een staatssecretaris die op het strand in Israël ligt met de NPO-bestuursvoorzitter, oud-directeur van het CIDI Esther Voet weet daar nog veel meer over te vertellen. Mark kan het haast niet geloven, en de klokkenluider gelooft er sowieso niets meer van, en trekt zich terug. Lector Weerbare Democratie Willeke Slingerland vindt de integriteit ver te zoeken in deze zaak en legt ons uit wat netwerkcorruptie is.

7 jul 2022 • 38 minuten

Koster & Van Dijk: Tv-producenten bang voor John de Mol

Ton zit front-row bij de boerenprotesten en Mark heeft ergens documenten opgediept over de voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa. Daaruit blijkt dat de andere tv-producenten in Nederland behoorlijk bang zijn om hun mening te geven over deze fusie aan de ACM. Onze columnist Geert Dales heeft een mening over het royaltyjournaille en Wendy, die is het eigenlijk wel met hem eens. Koster & Van Dijk is een podcast over media waar onderzoeksjournalisten Mark Koster en Ton F van Dijk discussiëren onder leiding van Wendy Beenakker

30 jun 2022 • 40 minuten

Koster & Van Dijk: Dreiging bij de NPO, er is er altijd één, gek genoeg

Ton krijgt lucht van de bedreiging en beveiliging van NPO -bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang en vertelt voor het eerst zijn eigen, zeer heftige verhaal. Mark haalt NVJ-coryfee Thomas Bruning er bij, die een pittige mening heeft over de NPO en de journalistiek die daar bedreven wordt. Verder bieden we onze excuses aan Jan Slagter aan en heeft onze columnist Geert Dales moeite met de oeuvreprijs van Paul Witteman.

23 jun 2022 • 41 minuten