Column Kustaw Bessems | We moeten weten waar we vóór zijn, vechten en volhouden

Kustaw Bessems8 jan 2015
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(Kustaw Bessems)

Nu lijkt het even of we dat doen. Omdat iedereen schrikt van zo’n bloedbad. Verontwaardiging wordt geuit, sympathie betuigd en principes beleden.

Iedereen zegt nu Charlie Hebdo te zijn. Onzin. Kijk maar eens hoe ver je komt wanneer je meer mensen in Europa wilt aanwijzen die vrolijk, licht en bijtend spotten met alles en iedereen, ongeacht de mogelijke consequenties. Je komt niet ver. Over de islam alleen al bestaat feitelijk geen vrijheid van meningsuiting. Die wordt begrensd door die moslims die bereid zijn je kop af te hakken. Verrassing was gisteren misplaatst. Rushdie, Hirsi Ali, Wilders, Van Gogh, de Deense en Zweedse cartoonisten, South Park, Molly Norris - google de laatste maar even - de intimidatie en het geweld zijn al lang bij ons en de meesten gedragen zich daarnaar en houden netjes hun mond. Ja, harde, verbeten en bij uitstek humorloze taal over de islam hoor je wel. Van de haters, zoals in Nederland de PVV. In een mengsel met xenofobie, discriminatie en de aantasting van essentiële burgerrechten.

Maar dat is een probleem op zich. Wat mist is juist de relativering die gezag onderuit haalt, dát is hoe satire ons redt van de dictatuur.

Over het algemeen doen andere politieke partijen niet veel meer dan meesurfen op het sentiment van de dag. Beetje sussen, beetje stoer doen. Net wat de boel rustig houdt en aanhang oplevert. Er wordt vooral ontzettend veel gereageerd.

De islamitische zeloten werven. Ze zijn niet alleen handig met Kalashnikovs, ze zijn ook sterk in de ideeënstrijd en ze overtuigen sommige van onze jongens en meisjes.

Wie vervolgens leiding zoekt kan meemarcheren met de mensen die 'tegen de islam zijn’.

Of zich wenden tot anderen die iets mompelen over het hoofd koel en westerse verworvenheden.

Beide doen groot onrecht aan de mensen die niet in het westen wonen en vaak moslim zijn en die in kerkers van Saoedi-Arabië en andere misdadige regimes wegrotten omdat juist zij voor vrijheid ijveren met veel meer risico dan veruit de meesten hier.

Je kunt je deze dagen ook als altijd troosten met types die braaf terrorisme veroordelen. Wat een armoe als dat het enige is dat ons bindt: we houden niet van schieten.

De scheidslijn is een andere. Of je bent vóór individuele vrijheid en de gelijkwaardigheid van ieder mens en dan zit je goed of je bent daar niet voor en dan zit je fout. Wie dat toepast zal zichzelf in een gezelschap terugvinden van mensen van elk geslacht, elke afkomst, geaardheid of traditie - dus ja, ook moslims. En tegenover je zal het gezelschap ook divers zijn. Ook weer moslims inderdaad - de praktijk van dat geloof is vergeven van alles tussen muffe dwang en oorlogszucht - ook allerlei andere mensen en groepen. Tirannieke staten. Haatzaaiers. Nog veel meer.

Inlichtingendiensten worden ingezet, politie, de rechter en vliegtuigbommen en dat is allemaal nodig. Maar de ideeënstrijd wordt verwaarloosd. Wij moeten beter werven. Consequente voorstanders van gewetensvrijheid moeten eindelijk hun best gaan doen.