Column Kustaw Bessems | Geheugensteuntje: IS is de vijand

Kustaw Bessems13 nov 2014
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(Kustaw Bessems)

Niet gek dat er geschokte reacties kwamen en wie de resultaten politiek kon gebruiken, deed er zijn voordeel mee. Maar toen kwamen, zoals altijd, de relativeringen van het onderzoek. De ondervraagde groep was niet helemaal representatief. De vragen waren te ambivalent gesteld. En hoe kon het dat een grote meerderheid van dezelfde jongeren zei tegen het kalifaat te zijn dat IS nou net nastreeft?

In een snel gehouden, níeuwe online enquête zeiden veruit de meeste Turks-Nederlandse jongeren juist dat ze niets van IS moesten hebben. Kwam dit allemaal niet omdat de jongeren heel fel tegen de Syrische president en massamoordenaar Assad zijn, tegen wie IS ook strijdt? En door animositeit jegens de Koerden, eveneens tegenstanders van IS? En werden ze niet beïnvloed door de Turkse televisie en de Turkse regering?

Minister Asscher begon na aanvankelijke schrik over de jongeren te praten alsof het een soort tere patiëntjes zijn. Hij wil van 'de Turks-Nederlandse gemeenschap’ horen - wat dat ook moge zijn - ‚ 'hoe we ervoor zorgen dat deze jonge mensen zich meer op de Nederlandse samenleving gaan richten’.  We moesten de jongeren vooral niet 'van ons af duwen’ maar ze 'betrekken bij die Nederlandse samenleving’.

Zo kon het ineens lijken alsof uit dit hele onderzoek niets was gebleken en de betreffende jongeren eigenlijk meer zielig waren dan fout. Heel ingewikkeld. Of zou je het misschien ook zo kunnen zien. Dat IS zo’n beetje het ergste tuig is dat op dit moment over de aardbol kruipt. Tuig dat iedereen vervolgt, onthoofdt, verkracht of tot slaaf maakt die in de weg staat. Tuig dat een of ander idioot godsbeeld bij elkaar heeft verzonnen met dito profeet waarmee het dit legitimeert.

En dat het dus eigenlijk niet zo veel uitmaakt of een vraag een beetje onduidelijk is, of je graag Turkse tv kijkt en of je Koerden en Assad haat, maar dat je niets invult dat in de verste verte ook maar een beetje kan lijken op sympathie voor IS?

Zou je het zo kunnen zien dat je van iedereen in Nederland, waar je toegang hebt tot bakken informatie, mag verwachten dat ze een páár basics op een rijtje hebben? En dat het niet zo makkelijk zou moeten zijn om een hele zwik Nederlanders te vinden voor wie dit niet geldt?

Zou het zo simpel kunnen zijn dat of je nu jong bent of oud, hoog of laag opgeleid, moslim of wat anders, van Turkse, Marokkaanse of welke afkomst dan ook, dat als je vóór vrijheid en gelijkwaardigheid bent, je dus in elk geval één ding op dit moment duidelijk voor ogen hebt, namelijk: IS is de vijand.

Houd die vier woorden gewoon even als geheugensteuntje in het achterhoofd, voor bij de volgende enquête.