Column Kustaw Bessems | Een cursus prioriteiten stellen

Kustaw Bessems27 nov 2014
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(Kustaw Bessems)

We hadden al afgesproken dat we deze week samen eens zouden kijken naar het werk van Mevlüt. Mevlüt, jij hebt een drukke, verantwoordelijke job, hè. Je bent dan minister van Buitenlandse Zaken in Turkije. Nou, daar lezen we allemaal wel eens wat over in de krant. Is best een groot land, Turkije. Speelt ook veel hè, dynamisch. Jullie liggen natuurlijk tegen Irak aan, Syrië, landen waar hartstikke veel in beweging is.

En dan kijken we zoals altijd naar iets dat je in je werk hebt gedaan deze week. Iets dat eruit sprong. Dat we het lekker concreet kunnen maken en een beetje kunnen gaan stoeien met de praktijk. En dan zien we dat jij Mevlüt, deze week racisme in Nederland aan de kaak hebt gesteld.

Nou, best wel een heftig ding.

Maar: was het ook een prioriteit? Denk weer even aan de acht p’s die steeds terugkomen: pinpointen, plannen, pragmatisch, pardoes, precies, positioneren, principe, pijplijn.

En dan gaan we even kijken naar wat we aan het begin van de cursus allemaal voor jou hadden geschreven op zo’n groot vel met wat je allemaal te doen hebt, jouw persoonlijke focus flap.

Dan zien we dat jij best wel een volle flap hebt.

Laten we een paar dingen noemen. Turkije heeft geen vrijheid van demonstratie, zien we staan. En geen vrijheid van meningsuiting. Als mensen te lang protesteren, dan vegen jullie ze van straat. Met best wel een boel geweld. En dan moeten ze wel eens een hele tijd naar de gevangenis.

Geldt ook voor mensen die een beetje spotten met de islam, of met Turks zijn. Komen ook in de gevangenis.

Veel Turken krijgen dat allemaal niet mee, omdat Turkije ook geen persvrijheid heeft. Wie kritisch over jouw regering schrijft, wordt ontslagen. Of moet ook naar de gevangenis. Er zitten meer journalisten in de gevangenis bij jullie dan in Iran of China of welk land ook.

Af en toe gaan zulke mensen ook onder verdachte omstandigheden dood en dan wordt helemaal niet uitgezocht wie dat heeft gedaan. Er zijn dan weer wel showprocessen tegen politieke tegenstanders, dat wel.

Vrouwen, daar wordt de positie van uitgehold, zijn ook niet gelijkwaardig, zegt jullie premier Erdogan.

Komen we op het puntje minderheden, die worden niet super behandeld in Turkije en dan hebben we ook nog staan dat diezelfde Erdogan steeds racistische taal uitslaat.

Enfin, we hebben wel een beetje een indruk van jouw lijstje. Komen we terug bij jouw bezigheid van deze week: Nederland een standje geven wegens racisme. En dan mag jij nu, Mevlüt, je prioriteitenprikker pakken en laat maar zien: waar zou jij dat taakje plaatsen op je focus flap?