Ik ben teleurgesteld en irrelevant

Kustaw Bessems24 nov 2016
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hopelijk vinden de rechters nog een geloofwaardige manier om tot vrijspraak te komen. Maar ik ben bang dat de wet en eerdere vonnissen hen daartoe weinig ruimte laten. Hadden we maar minder mogelijkheden om uitingen te bestraffen.

Ik las gisteravond het stuk dat ik twee jaar geleden schreef tegen de vervolging van Wilders. Dat het proces doorging, is sindsdien niet de enige teleurstelling. Ik vreesde toen dat de harde taal die even tegen Wilders werd uitgeslagen door laffe politici als Mark Rutte, en door een vaak vergoelijkende pers, zou wegsterven. Ik heb de indruk dat het zo ook is gegaan. De fluwelen handschoentjes zijn weer aan.

Ik schreef toen dat de angst moest worden afgeschud om in het linkse, politiek correcte hoekje te worden gedrukt. De angst voor het verzinsel van de 'gewone man'. Dat je flagrante onjuistheden niet hoeft te behandelen als 'ook een mening’. En kijk waar we nu zijn: geen dag gaat voorbij zonder dat iemand zich aan de voeten van die mythische gewone man werpt. En de leugens worden alleen maar harder rondgepompt.

Ik opperde dat je prima kritisch kunt zijn over immigratie of islam, dat je onverbloemd over culturele problemen kunt spreken of oververtegenwoordiging in de misdaad, zonder dat je iets te maken wilt hebben met Wilders' ranzige haatpolitiek. Wat is daarvan geworden? De agitprop van de PVV is volledig dominant in het gesprek over die onderwerpen - als je het al een gesprek kunt noemen. De rest is puur reactief.

Ik heb zelf ook het hoofd een beetje in de schoot gelegd trouwens. Zo zeg ik anders dan vroeger zelden iets 'kritisch’ meer over de islam, ook al vind ik er genoeg van. Omdat het me tegenstaat dat ik dan munitie lever voor een hetze tegen een bevolkingsgroep zoals Nederland die de laatste zeventig jaar niet heeft gezien. Een hetze waar doorgaans schouderophalend aan voorbij wordt gegaan. Alle moskeeën dicht, alle islamitische scholen sluiten, makkelijker islamitische uitingen verbieden, preventieve opsluiting van moslims die als radicaal worden bestempeld: de partij met deze voorstellen is de grootste in de peilingen. Dus is iedereen in opperste staat van paraatheid? Welnee. Business as usual. Geen wonder, Wilders had gister alweer gelijk toen hij zei dat hij namens miljoenen mensen spreekt. Dit zijn mainstream-opvattingen geworden.

Er is kortom niks uitgekomen van wat ik twee jaar geleden hoopte. Toen waren mijn meninkjes al net zo irrelevant als nu, dat wist ik natuurlijk ook wel. De rechters in het Wildersproces zullen vast ook weer niet naar me luisteren. Het zal wel een veroordeling worden. Misschien kan ik beter iets nuttigs gaan doen.